Loden-SV

Shoreview, MN

Loden-SV is based on three key design elements, authenticity, nature and youthfulness. The market-rate multi-family project is planned for two phases, North and South with the South phase completed in December 2018. The modified “U” building focused on a courtyard positioned south to take advantage of solar orientation. The building is broken up into three segments to minimize scale and bring natural light and transparency into the corridors. The bars of the building are rotated slightly to bring interest and dynamic quality. The corners of the building are a focal point of the architecture using brick and metal panels while the outside corners have a skewed geometry clad in metal to mimic corten steel.

Loden-SV is based on an authentic, natural and contemporary interior design. With an overall concept rooted in Scandinavian styling and a focus on brand; integrated throughout the design. Large bold graphics accentuating the two-story lobby and club-room are some of the first key elements you are welcomed with. Overall amenities are laid out so that they flow onto one another for large gathering and views directly through the building to the outdoors. Places for residents to “plug-in” and work from home were provided within the common amenities and provide a space of community for residents. A state of the art fitness center that offers boutique style gym services such as trainers, built-in technology and towel services. Pets were not forgotten with a large dog spa and space for indoor play during the cold winter days. A large bike lounge and dual functions as a makers space was provided to residents to utilize the local trails, lakes and parks.

Landscape and Grounds

The landscape design is intended to create a “building in a park.” Arrival to the building is through a drive-able shared plaza space with colored concrete, decorative lighting and extensive landscaping. The building’s courtyard mixes dynamic, highly active amenities with passive, heavily planted passive spaces in a cascading landscape that drops six feet in a series of terraces and sloped planted surfaces and walks. Active uses include a swimming pool, built-in grilling stations with granite countertops, a pergola/shade structure with decorative lighting and lounge furnishings, large gas fire pits and a pickle ball court. Passive uses include lawn areas (both real and synthetic turf), decorative gardens and paths, and plantings sloping to hide parking lot walls. At its southern end, there is an enclosed dog run with decorative metal perimeter fence.